lauantai 6. huhtikuuta 2013

Mamman marjapiirakkaa

Tänään saan kylään yhden rakkaimmista ystävistäni. Rupesin jo eilen miettimään, että mitä tarjoaisin hänelle ja mietin ensisijaisesti pakasteherkkuja. Ja sitten "heräsin" ja virtuaalisesti läimäsin itseäni poskelle avokämmenellä: Hyi mua!! Joten päätin kaivaa reseptikirjaseni esiin ja tehdä tuota kuuluisaa herkkua eli Mamman marjapiirakkaa.

Helppo resepti, joka onnistuu aina. Tuloksena ihanan kostea marjapiiras, joka maistuu kaikille. Itse olen tähän tykännyt heittää marjoiksi Rainbow:n Kuningatarmarjasekoituksen. Toimii ainakin meillä. Ja kaiken kruunaa, kun tarjoillessa pöytään tuo myös Valion Vanilla-vaniljakastike. Nam!! Tuo vaniljakastike on muuten laktoositonta, joten siitä vielä erikoisplussa. Ja on muuten jo valmiiksi tarpeeksi tuhtia tavaraa, joten voi kaataa vaikka suoraan purkista ilman mitään vispailuja. Ja sehän sopii :)


Piirakka oli ehkä minuutin-pari liian pitkään uunissa, mutta kyllä se hyvää oli :)
Laitan vielä ohjeen tähän loppuun. Ei muuta kuin kokeilemaan!



POHJA:
150 g voita

1 dl sokeria
1 kpl kananmuna
1 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja


TÄYTE:
2 dl kermaviiliä

1/2 dl sokeria
1 kpl kananmuna
1 tl vaniljasokeria
marjoja


Ensin vatkataan voi ja sokeri keskenään. Helpointa tehdä se suosiolla vatkaimella. Sitten lisätään muna ja vatkataan. Itse olen seuraavaksi heittänyt sekaan leivinjauheen ja sekoittanut, niin ei tarvitse erikseen ottaa kippoa, jossa sekoittaa jauhot ja leivinjauhe ensin toisiinsa. Sitten lopuksi vielä jauhot ja sekoitetaan, kunnes taikina on tasaista "tahnaa". Sitten heitetään se hyvin voideltuun piirakkavuokaan ja levitetään esim. lusikalla suht tasaiseksi vuoan pohjalle. Tästä ei siis tule mitään paineltavaa taikinaa, joten siitäkin plussa! :)

Täytettä varten olen kulhoon heittänyt ensin purkillisen kermaviiliä, sokerit ja kananmunan ja sekoittanut sekaisin ensin nämä keskenään. Sitten marjat suoraan pakkasesta joukkoon. Tässä vaiheessa kermaviili tuppaa jäätymään marjoihin, mutta tämäkin on mielestäni vain helpottava tekijä, koska nyt marjat on helppo levittää pohjan päälle. Eli kippo nurin ja taikinan päälle. Itse olen saattanut marjoja vielä vähän painella taikinaan. Usein tulee minulla vielä tässä vaiheessa viimeisteltyä piirakka niin, että ripottelen päälle hieman fariinisokeria ennen uuniin menoa. Se ns. karamellisoi hieman pintaa. Mutta hyvää tulee ilmankin. Ja avot!! Piirakka on valmis uuniin.

Uunista riippuen paistoaika n. 30 minuuttia ja 200 astetta. Itse laitoin ajastimeen tuon 30 minuuttia ja kuten mainitsinkin, niin olisi ollut hyvä ottaa ulos uunista ehkäpä pari minuuttia aikaisemmin.

Nyt puuttuu enää vieras :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti