maanantai 7. elokuuta 2017

Ei enää vitkuttelua: laihdutuksen aloitus on täällä

Tämä mamma oli normaalipainoinen ennen raskautta. Kärsinyt kyllä paino-ongelmista enemmän tai vähemmän koko elämän, mutta muutamaan kertaan onnistunut olemaan normimitoissakin. Itselläni rankka lapsuus, kilpirauhasen vajaatoimintaa, reumasairautta ja rakkaus hyvään ruokaan. Nämä kaikki ovat mielestäni syitä paino-ongelmiini.

Laihduttaminen on tuttua ja siinä epäonnistuminen vielä tutumpaa. Parhaimpaan tulokseen olen päässyt silloin, kun muutin elämäntapoja sopivasti vähän "joka nurkasta". Niin meinasin nytkin tehdä.

Teen itselleni pieniä välitavoitteita ja kun jonkun olen saanut muutettua/lisättyä, niin tarkastelen uutta tavoitetta. Näin ollen askeleet ovat pieniä ja kaikkea ei tarvitse kerralla muuttaa. Tuntuu silloin itsellekin helpommalta, kun ei ala mikään järkky rääkki joka elämän saralla.



1) Syö aamupala!
= Aamuisin minulla ei ole ollut tapana syödä mitään, sillä tuntuu siltä, että saan itseni liikkeelle pelkällä kahvilla. Joskus kuitenkin työmatkalla iskee hiuko, mikä tarkoittaa sitä, että matkalla tulee hankittua jotain ei ehkä niin terveellistä. Kyllähän ilmakuivattu kinkku-morrazella-tuorejuusto-bagel hyvää on, mutta ei kuitenkaan aamupalaksi se optimaalisin. Lisäksi järkky rasva+kalorimäärä.

2) Tee jotain aktiivista!
= Fakta on se, että tällä hetkellä en liiku. En siis ollenkaan. Särkyjen ja kipujen takia olen antanut itselleni luvan "kärsiä sohvalla". Se kuitenkin saanut myös mieltä nurinkurikseksi. Ihmisenä olen aktiivinen, jolloin tarvitsisi myös olla aktiivisuutta. Eli ylös sohvalta!! Ensialkuun riittää, jos vain vaikka siivoan vaatekaapin tai vien roskia samalla tehden pienen kävelylenkin. Sen verran, että tulee itselle hyvä mieli siitä, että on jotain tehnyt. Haaveena olisi aloittaa jossain kuntosalitreeni (tuttua juttua entuudesta), mutta suoraan siihen en hyppää, koska pelkään takapakin tulevan. Ensin siis lisään aktiivisuutta ylipäätään.

3) Vähähiilihydraattinen ruokavalio!
= Karppaus eli hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliosta on myöskin entuudestaan tuttua ja sillä olen päässyt ihan hyviin tulokseen laihduttamisen kanssa. Etuna tässä on se, että syömistä ei tarvitse lopettaa, eikä näännytellä itseään. Olen myös ollut huomaavinani, että viljatuotteiden syönti ei oikein minulle sopisi; leivän syömisen jälkeen maha turpoaa kuin palloksi (sitä se toki painon takia on muutenkin ;) ). Eli karppauksen myötä uskoisin myös saavan helpotusta vatsaongelmiin ylipäätään, kun leivän mussutuskin jää väliin. Leipää olen nytkin jo pyrkinyt vähän välttelemään. Muu perhe (eikä edes mies) ole tällä kertaa karppaamassa mukana. Hieman jännittää, miten saa järjestettyä ruokailut, mutta yritän syödä mahdollisimman paljon samaa ruokaa kuin muut, mutta vaihtaa sitten vain lisukkeen toiseen tai jättää perunat yms syömättä korvaamalla esim. kasviksilla.

4) Ruoka-annoksen korvaaminen laihdutus- tms. valmisteella!
= Kaipaan nyt alkuun motivaatiota ja siksi toivoisinkin saavani pudotettua vauhdikkaammin muutaman kilon. Ihan siksi, että näen kropan ottavan muutoksia vastaan ja painon putoavan. Siksi korvaan nyt alkuun yhden päivän aterioista esim. proteiinipirtelöllä tai jollain laihdutusvalmisteella. Minkä tuotteen tulen valitsemaan, on vielä vähän mietinnässä, mutta ilmoitan sitten mikä tuli valittua. Tiedän, että pidemmän päälle tuota ei ole järkevää "harrastaa", mutta näin alkuun pientä lisäboostia.

5) Alkoholin vähentäminen!
= Näin kesällä ja lomalla on ollut helppo sortua siihen siideriin illassa tai sauna oluisiin. Nyt ihan yksinkertaisesti ne pois; turhaa energiaa ja kaloreita. Ja hiilihydraattienkaan vuoksi ei ole niitä soveliasta litkiä. Hiilarittomiakin tai vähähiilihydraattisia vaihtoehtoja on olemassa. Tai on ainakin ollut ja niitä tuli silloin aikaisemmilla kerroilla sitten valittua, jos jotain joi. Täytyy tutkiskella, vieläkö samoja tuotteita on markkinoilla. Jos löytyy, niin palaan niihinkin sitten vielä.



Mutta tässä olisi nyt viisi kohtaa, jotka otan työn alle. Toivottakaa tsemppiä! :)
Oman haasteen tällä kertaa (aikaisemmista poiketen) tuo se, että minulla on todettu tällä välin kilpirauhasen vajaatoiminta, joka ei ole hoitotasapainossa. Olen odottanut reilun kolmen vuoden ajan, että se saataisiin hoitotasapainoon, mutta ei. Tänä aikana olen kerryttänyt itselleni kiloja enemmän kuin koskaan. Lisäksi liikkumista haittaa nivel- ja lihassäryt, joita reumasairauden vuoksi on. Välillä minulla on myös kaikki jalkojen ja käsien jänteet kroonisessa tulehdustilassa. Kortisonia olen syönyt melkein kaksi vuotta putkeen. Lopetin sen nyt vajaa kuukausi sitten. Yksi syy myös varmasti tähän olotilaani.

Pudotettavaa on reippaasti. Painoindeksi näyttää tällä hetkellä 43,20!! Ai kamala! :( :(
Normaalin painon rajalle pitäisi siis pudottaa 43,5 kg ja lievän ylipainon 32,5 kg. Eli matka on pitkä ja taatusti kivinenkin.

Toivon kuitenkin, että saisin teiltä tsemppiä! Minä haluan nyt onnistua ja saada itseni kuntoon ennen kuin liitännäissaurauksia alkaa tulemaan. Vielä kun verenpaineet ja -sokerit eivät ole alkaneet kenkkuilemaan tästä painosta. On selvää, että enemmin tai myöhemmin nekin tulisivat vastaan..

Eli tervetuloa seuraamaan matkaani kohti terveellisempää elämää! Pienin askelin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti